Eda Söğütlü: ”Gece ile çok benziyoruz!”

Merhaba Eda, bu seninle gerçekleştirdiğimiz ikinci röportajımız. İlkinde Nar henüz kitap olma aşamasındaydı, merakla gelişmeleri takip ediyorduk. O günden bu zamana çok yol kat ettin ve nihayet okurların Nar’ı eline almasına sayılı günler kaldı 🙂

  • Öncelikle bilmeyenler için özet geçelim. Bu kitabın ilginç bir hikayesi var! Wattpad’te yazılmış birçok hikaye kitap oldu ama bence böylesini muhtemelen ilk kez görüyoruz. Sen bir dönem Kanal D’de yayınlanan Güneşin Kızları adlı diziyi izlerken Ali ve Selin çiftine hayat veren Tolga Sarıtaş ve Hande Erçel’den ilham alarak böyle bir hikayeye başladın. Güneşin Kızları dizisini izlemek hayatını değiştirdi diyebiliriz sanırım. Bize önce kendinden sonra da Güneşin Kızları’ndan, yazarlığa uzanan yolculuğundan biraz bahseder misin?

Kesinlikle hayatımı değiştirdi, orası şüphesiz. Ben senelerden beri hayran kurguya karşı özel bir şekilde ilgi duyuyorum, neredeyse içselleştirdiğim birçok karakter için hikaye yazmışlığım var. Ali ve Selin’den yola çıkarak yazdığım başka hikayelerim de var ama Nar’ı bu kadar özel yapan, hem hikayedeki dünyanın hem de karakterlerin tamamen bana özgü olması oldu. Uzay fandom ile tanıştığım o gün için ne kadar şükretsem az. Onlar sayesinde hayallerime giden yolda çok büyük bir adım atmış oldum.

  • Nar’ın hikayesi sende ne zaman ve nasıl şekillenmeye başladı? Başka bir deyişle Nar evreni nasıl oluştu?

Aslında benim aklımda karanlık bir hikaye oluşturmak uzun süreden beri vardı. Arkadaşlarımla da sık sık bunu paylaşıyordum. Sonra bir gün, böyle düşün düşün olmaz diyerek kolları sıvadım. O gece sabaha kadar karakter haritası ve kurgu oluşturduğumu hatırlıyorum. Yunan Mitolojisi’ne de büyük bir ilgi duyuyorum. Mitolojik hikayelerin en etkileyici olanından yola çıkıp buralara geleceğimi hiç düşünmemiştim, ama iyi ki başlamışım.

  • Hikaye yazarken tamamen bağımsızdın. Peki kitap yazmak nasıl bir süreçti? Dijitalden, baskıya geçmek nasıl hissettirdi? Nar’ın kitap olma süreci eminim yolun başında ve yazar olmak isteyen pek çok gencin merakını uyandırmıştır. Yaşadığın bu deneyimden yola çıkarak verebileceğin öneriler var mı?

Uzun süre yazdıklarımı dijitalde paylaştığım için, kitap yazmanın da pek bir farkı olacağını düşünmemiştim ilk başlarda… Ama inanın, çok daha zormuş. Bir dizi mantığında ilerleyebiliyoruz dijitalde… Bir gün on bin kelime ertesi gün iki yüz kelime yazabilir ve yayınlayabilirim… Veya parça parça yazdığım için ertesi hafta bir ilhamla hikayenin gidişat yönünü değiştirebilirim. Ama yayınevi sizden dosya istediğinde öyle bir şansınız olmuyor. Hikayeniz baştan sona birbiri ile tutarlı olacak şekilde yazılmalı ve tüm ilhamları kısa bir sürede beklemelisiniz. Ama bu zorlu süreçten sonra son sayfayı yazıp dosyayı tamamlamanın verdiği haz anlatılmaz, yaşanır.

  • Nar’ın kitap olma sürecinde başından geçen ilginç bir olay var mı?

Ben uzay fandomun bir üyesiyim, ilginç olmayan bir günümüz olduğunu hatırlamıyorum 😊 Şaka bir yana, evet oldu. Yazdığım şeyleri yaşamaya başladığımı fark ettiğimde korktum, yakın çevreme de durumdan bahsedince algıda seçicilik deyip geçtiler. Muhtemelen öyle zaten… Yoksa – çok istesem de – böyle bir gücüm olduğunu düşünmüyorum. Bu arada tabii ki Gece gibi kaçırılıp yeraltına gitmedim, bahsettiğim daha ufak tefek detaylar…

  • Nar’ın seri olması gibi bir düşüncen var mı yoksa tek kitap olarak mı planladın?

Ben her zaman üçleme yapmak istiyorum. Bunun sebebi de hem bu zamana kadar çok sevdiğim eserlerin birkaçının üçlemelerden oluşması, hem de üç kitap benim Gece ve Alas hakkında anlatacaklarıma anca yeter. Tabii ilk kitabın başarısı bunu belirleyecek olan. Umutluyum, hevesliyim, bakalım…

  • Bir kitap evreni yarattın, müthiş bir his olmalı. Peki bir dizi ya da bir film senaryosu da kaleme almak ister misin? Planların arasında senaristlik var mı?

Benim çocukluktan beri en çok istediğim şey, hatta şüphesiz en büyük hayalim bir yazar olmak. Kitap yazarı, dizi ya da film yazarı… Yazmayı çok seviyorum. Ama en çok istediğim şey yazdıklarımı bir dizi veya filmde görmek. Bu yüzden lisede Radyo ve Televizyon bölümünü seçtim ve bu yüzden bu sektörde farklı işlerde çalıştım. Amacım hep bu yöndeydi. Umarım bir gün yazdıklarımı usta oyuncular ve iyi bir yönetmen ile çalışıp izleme fırsatı bulabilirim.

  • Kitapta sana en yakın hissettiğin karakter hangisi?

Bu soruya ilk başlarda Sedef diyordum. Onun çocuksu halleri ve kin tutamaz halleri, arkadaş canlısı oluşu ama bir yandan da zekasına güvenmesini kendimle bağdaştırıyordum. Ama şimdi bir yanıt vermem gerekirse, kesinlikle Gece. Gece ile şu an çok benziyoruz. Birbirimize en benzer yönümüz ise sevdiklerimiz için yapmam diyeceğimiz her şeyi yapabiliyor olmamız.

  • Nar kitap olurken hikayede bazı bölümleri de yeniden yazdın, eklemeler yaptın. Okuyucu aslında aynı zamanda yepyeni bir heyecan bekliyor. Yeni sahneler ile karşılaşmak özlemlerine iyi gelecektir diye tahmin ediyorum. Sence değişiklikler hakkında ne hissedecekler?

Eğer ben onların yerinde olsaydım, kesinlikle daha mutlu olurdum. Çünkü ekleme ve çıkarma yapma sebebim tamamen onlar… Çünkü bir çoğu hikayenin yarısından fazlasını zaten defalarca okumuş bir şekilde kitabı alacaklardı. Hiç okumamış diğer okuyucular gibi heyecan dıuymalarını istedim. Asıl çıkartmalar yapma sebebim de sayfa sayısının aşırı uzun olmamasını istemem. Çünkü onların cebini de düşünmek istiyorum. Zorluk yaşamalarını istemezdim.

  • Nar’ın filmi ya da dizisi olsa Hande Erçel ve Tolga Sarıtaş mı oynar yoksa başkaları da oynayabilir mi?

Keşke onlar oynasa… Keşke!

  • Güneşin Kızları dizisini sevdiğini biliyoruz 🙂 Peki yerli/yabancı başka hangi dizileri takip edersin?

Uzun süredir hiçbir diziyi takip edemiyorum. Çünkü çok yoğun çalışıyorum. Şu sıralar beklediğim tek yabancı dizi de Game of Thrones, sanırım. Onun dışında ara ara takip ettiğim dizilerin bölümlerine bakmaya çalışıyorum.

  • En sevdiğin üç kitap?

Çavdar Tarlasında Çocuklar, Harry Potter Serisi, Açlık Oyunları Serisi.

  • Tanışmak isterim dediğin bir yazar var mı?

Biraz uçuk olacak ama J.K Rowling 😊

  • Ufukta yeni bir kitap fikri var mı?

Çok… Zaten Nar’ın devamını bekliyorum. Onların dışında da bir sürü fikrim var. Sadece birazcık desteğe ve zamana ihtiyacım var. Eğer Nar umduğum başarıyı yakalarsa, kaptırıp giderim diye düşünüyorum.

  • Fuar ve imza günü programın hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şuan Nar, İstanbul CNR, Bursa Tüyap ve Antalya Fuarı’nda satılıyor. 16 Nisan Cumartesi günü İstanbul CNR Kitap Fuarı’nda imza günüm var. Hemen ertesi gün, 17 Nisan Pazar günü de Bursa Tüyap Fuarı’nda olacağım. Herkesi beklerim! İnanın ne kadar çok kişi gelirse o kadar mutlu olacağım. Bu zamana kadar sohbet etme imkanım olmadığı tüm okuyucularıma sarılmak istiyorum.

         Son olarak okuyucularına söylemek istediğin bir şey var mı?

Okuyucularıma söylemek istediğim tek şey onları çok sevdiğim. Ben, koskoca hayaller ile başladım bir yola ve yolun sonuna geldim. Ya hayallerimin gerçek olmasına yardımcı olacaklar ya da benim hayallerim saman alevi olup sönecek. Onlara çok güveniyorum. Beni bugünlere onlar getirdiler. Umarım elimi tutmaya devam ederler ve beni hiç bırakmazlar… NAR şuan ön siparişleri alıyor, internet üzerinden satışları başladı. D&R başta olmak üzere kitap yurdu ve idefix’ten alabilirler. D&R satışı çok önemli… Bir de fuara gelmeyecek arkadaşlar mağazayı beklemeden internetten alabilirlerse çok yardımcı olacaklar bana… Mağaza satışları sonra. Yurtdışı satışları da olacak, ama onun için çok az daha beklememiz gerek. Bu bilgileri de tekrar onlarla paylaştıktan sonra, demek istediğim şey belli… Onları çok seviyorum, iyi ki uzay fandom!

 

Neizledik ekibi olarak Eda’ya bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederiz. Daha birçok başarıya imza atacağından eminiz, yolun açık olsun! 
Eda Söğütlü ile gerçekleştirdiğimiz ilk röportaja buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.