LGBT Konusunu İşleyen 16 Bollywood Filmi
Hint sineması, tarihi boyunca çeşitlilik ve kapsayıcılık açısından sürekli inişli çıkışlı geçmişe sahip olmuştur. Pek çok kültür ve dinin olduğu ülke olduğu için bu çeşitlilikler sinemayı da etkilemiştir ve toplumun her kesimini anlatan filmler çekilmeye başlanmıştır.
Sinema toplumun bir aynası olduğu için Hint yapımcılar ve yönetmenler toplumda tabu olarak kabul edilen LGBTǪIA + konusunu ele almaya başlamışlardır. Oueer topluluğunun temsili hep tartışma konusu olmuştur fakat bu toplumun duygularını ele alan, empati yapmamızı sağlayan filmler çoğaldığı için zamanla eleştiriler azalmıştır.
Hatta filmlerin etkisiyle 2018 yılında eşcinsellik Hindistan’da suç olmaktan çıkmıştır.
Bu yazımızda, her filmi ele alamasak da Hindistan sinema tarihinde yapılan LGBTǪIA + filmlerini inceleyeceğiz. Umarım okurken keyif alırsınız.
1. Badnam Basti (1971)- Yönetmen: Prem Kapoor
1960’lı yıllarda ortaya çıkan politik bağlantılı alternatif film yapımcılığının yeni dalgası olan Paralel Sinema’nın etkisiyle birçok tabu yıkıldı. Kamleswar’ın romanından uyarlanan film, iki erkek ve bir kadın arasında geçen aşk üçgenini anlatıyor. Nitin Sethi, Amar Kakkad ve Nandita Thakur’un başrollerini paylaştığı film, sansür nedeniyle çok ön plana çıkmasa da Hindistan sinemasının ilk LGBT filmi olma özelliğini taşıyor.
2. Fire (1998)- Yönetmen: Deepa Mehta
Fire, Ismat Chughtai’nin 1942 tarihli Lihaaf adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Film,
lezbiyenlik ve ifade özgürlüğü gibi konuları açıkça ele almaktadır. Evliliklerinde sorun yaşayan iki kadının ataerkil toplumda yaşadıkları sorunlar sebebiyle arkadaşlık geliştirmesini ve sonucunda da cinsel bir ilişki geliştiren iki kadının hikayesini anlatmaktadır. Başrol karakterlerin isimleri Hindu tanrıçaları Radha ve Sita’dan alındığı için toplumda tepkilere yol açmıştır. Fire filmi, eşcinsel ilişkilerden açıkça bahseden ilk ana akım filmidir. Başrollerini Shabana Azmi ve Nandita Das’ın paylaştığı film, lezbiyenlikten bahseden ilk filmdir.
3. My Brother… Nikhil (2005)- Yönetmen: Onir
Başrollerini Sanhay Suri ve Juhi Chawla’nın paylaştığı film, ana akım Hint sinemasında LGBT temalı filmlerin yaygınlaşmasından önce yapıldı . Film, Nikhil’i cinselliği nedeniyle dışlayan aile ve ona karşı zorla ayrımcılık yapan ve giderek daha kasvetli bir şekilde dışlanmasına yol açan hükümet kurumları da dahil olmak üzere toplumun tüm yönlerine özgü sistemik önyargıları ayrıntılarıyla anlatıyor. Yer yer duygulandıran ağır sahneler olsa da gelecekteki LGBTǪIA + filmlerine kapı açmaya ve Hindistan’da AIDS konusunda daha fazla farkındalık yaratmaya yardımcı olmuştur.
4. Memories in March (2010) – Yönetmen: Sanjoy Nag
Bengalli film yapımcısı Rituparno Ghosh, Hindistan’ın queer topluluğunun bir simgesi ve Hint sinemasının ilk açıkça eşcinsel sanatçılarından biriydi. Cesur çalışmalarıyla sürekli olarak kendi cinselliğini araştırdı ve filmlerine bunu yansıtmaktan çekinmedi. Ghosh,
oğlunun gizli bir hayatı olduğunu keşfeden ve giderek cinselliğiyle yüzleşmek zorunda kalan yaslı bir anne olan Arati’yi konu aldı ve Memories in March filmini yazdı. Aynı zamanda filmin başrolünde de yer aldı.
5. I Am (2011)- Yönetmen: Omir
Filmin kadrosunda Juhi Chawla, Manisha Koirala, Rahul Bose, Nandita Das, Arjun Mathur, Sanjay Suri, Anurag Kashyap, Purab Kohli, Radhika Apte, Manav Kaul gibi çok ünlü isimler yer almıştır. Film, Omar, Afia, Abhimanyu ve Megha adlı dört kısa filmden oluşuyor . Filmin her bölümü gerçek hayat hikayelerine dayanıyor. Omar, eşcinsel haklarının kötüye kullanımından bahsediyor. Abhimanyu, cinsel kimliğiyle mücadele eden ve aynı zamanda çocukken cinsel tacize uğramanın travmasıyla başa çıkan bir kişiden bahsediyor.
6. Bombay Talkies (2013) Yönetmen: Karan Johar
Bombay Talkies, 4 farklı yönetmenin yönettiği, 4 farklı kısa filmlerden oluşur. Her bir filmi bir yönetmen ele almaktadır. Karan Johar’ın yönettiği ‘’Ajeeb Dastaan Hai Yeh’’ kısmı eşcinsel olan Avinash’ın etrafında dönmektedir. Avinash, homofobik bir babanın elinde çok fazla işkence çektikten sonra yeni bir başlangıç yapmak için popüler bir
dergide staj yapmaya başlar. Dergide Gayatri isimli bir meslektaşıyla arkadaş olur ve Gayatri onu evine yemeğe davet eder. Yemekte Gayatri’nin gizli eşcinsel olan kocası Dev ile tanışır ve yakınlaşır. Filmde Avinash’a Saqib Saleem, Gayatri’ye Rani Mukerji ve Dev’e ise Randeep Hooda hayat vermiştir.
7. Margarita with a Straw (2014)- Yönetmen: Shonoli Bose
Başrollerini Kalki Koechlin, Revathi, Sayani Gupta, William Moseley’in paylaştığı film, farklı yeteneklere sahip, serebral palsi hastası ve tekerlikli sandalyeye mahkum olan Laila’nın cinselliğini keşfetme yolculuğunu anlatıyor. Laila, daha iyi eğitim almak için New York’a gitmeye karar verir ve orada kendini keşfederken hem bir erkeğe hem de bir kadına aşık olur.
8. Aligarh (2015)- Yönetmen: Hansal Mehta
Film, Aligarh Müslüman Üniversitesi’de profesör olan Ramchandra Siras’ın başka bir erkekle seks yaparken, bir gazeteci tarafından kayda alınmasını ve ifşa edilmesi sonucu hayatının mahvolmasını anlatıyor. Gerçek bir olaydan uyarlanan film, uluslararası film festivallerinde başarılar sağladı. Müslüman kesim tarafından büyük tepki görse de filmin başrollerini paylaşan Manoj Bajpayee ve Rajkummar Rao, eleştirmenler ve seyirci tarafından büyük övgüler aldı.
9. Kapoor and Sons (2016)- Yönetmen: Shakun Batra
Kapoor and Sons, dedelerinin kalp krizi geçirmelerinin ardından evlerine dönen iki erkek kardeşin hikayesini anlatıyor. Hali hazırda birbirinden kopmuş aile bağları, evin büyük oğlu Rahul’un eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından büyük bir kargaşaya ve bağların sorgulanmasına yol açar. Filmin kadrosunda Rishi Kapoor, Sidharth Malhotra, Fawad Khan, Alia Bhatt, Ratna Pathak Shah, Rajat Kapoor gibi çok önemli oyuncular yer almıştır ve gişede büyük bir başarı sağlamıştır. Ayrıca eşcinsel karakteri oynayan oyuncunun Pakistanlı Fawad Khan olması kendi ülkesinde tepkilere yol açmıştır.
10. Iratta Jeevitham (2017)- Yönetmen: Suresh Narayanan
2015 yılında, Güney Hindistan eyaleti Kerala, trans bireylerin haklarını koruyan ve yıllardır süren ayrımcılığa son veren bir transgender politikası ilan eden ilk eyalet oldu. 2017 yılında ise Mueenudheen’in kısa bir öyküsünden esinlenen film, Sainu ve Ameena adlı iki kadının aşk hikayesiyle başlar. Daha sonra kaybolan Ameena, 10 sene sonra köyüne Adraman adında trans bir erkek olarak geri döner.
11. 5 Weddings (2018)- Yönetmen: Namrata Singh Gujral
Amerika- Hindistan ortak yapımı olan filmin başrollerini Nargis Fakhri ve Rajkummar Rao paylaşmaktadır. Amerika’da önemli bir dergide editörlük yapan Shania, derginin okunma oranlarını artırmak için Hindistan düğünleri hakkında yazı yazmak ister. Bu yüzden babasının ülkesi Hindistan’a gitmeye karar verir. Toplam 5 tane düğüne gidecek olan Shania’ya polis memuru Harbhajan eşlik eder. Aralarında romantik ilişki gelişen bu ikili gittikleri düğünlerde ‘’hijra’’ denilen bir topluluğu keşfederler.
Hijraları açıklamak gerekirse, hijra denilen kesim kendilerini kadın ruhuna sahip olan erkekler olarak görmektedirler. Hijra olmak için cinsiyet değiştirme ameliyatı olma zorunluluğu yoktur. Hijralar hem ailelerinden hem de toplumdan dışlandıkları için renkli kıyafetler giyip, ağır makyajlar yaparak düğünlere giderler. Gelin ve damada hayır duaları ederek para kazanırlar.
12. Moothon (2019)- Yönetmen: Geethu Mohandas
Film, cinsiyet kalıplarını yıkarak ganster/suç türüne yeni bir soluk getirerek filmin baş kahramanı Akbar’ı biseksüel olarak tasvir etmiştir. Akbar ve işitme kaybı olan eşcinsel olan Ameer’in ilişkisine odaklanıyor. Hindistan ganster filmleri erkeklik üzerinden ilerlediği için yönetmen Geethu Mohandas bu kalıbı başarıyla yıkmıştır. Güney Hindistan sinemasının büyük yıldızlarından olan Nivin Pauly’e Roshan Mathew eşlik etmiştir.
13. Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga (2019)- Yönetmen: Shelly Chopra Dhar
Başrollerini Anil Kapoor, Sonam Kapoor, Rajkummar Rao ve Juhi Chawla’nın paylaştığı film, Sweety isimli bir kadının kendini keşfetme hikayesine odaklanıyor. Balbir adında sert bir baba, kızını yazar olan Sahil Mirza ile evlendirmek ister. Sahil’in nişanlısına karşı duyguları vardır fakat Sweety ise başka bir kadına aşıktır. Aynı zamanda gerçekten baba kız olan Anil Kapoor ve Sonam Kapoor ikilisi izleyenlere duygu dolu anlar yaşatmıştır.
14. Shubh Mangal Zyada Saavdhan (2020)- Yönetmen: Hitesh Kewalya
Shubh Mangal Saavdhan’ın (2017) bir nevi devamı olan film, eşcinsellik konusunu mizah yoluyla ele alıyor. Film, birbirine aşık olan iki eşcinsel erkeğin – Kartik Singh ve Aman Tripathi’nin – hayatları etrafında dönüyor. Kartik cinselliği konusunda oldukça açık olsa da Aman, ailesine bir adama aşık olduğunu söylemekte zorlanıyor. Aman’ın babasının onu bir kızla evlendirmeye karar vermesiyle olaylar başlıyor. Filmin başrollerini ise Ayushmann Khurrana, Jitendra Kumar, Neena Gupta, Gajraj Rao, Maanvi Gagroo gibi önemli isimler paylaşıyor.
15. Chandigarh Kare Aashiqui (2021)- Yönetmen: Abhishek Kapoor
Başrollerini Ayushmann Khurrana ve Vaani Kapoor’un paylaştığı film, Chandigarh’lı bir vücut geliştirmeci olan Manu’nun Zumba öğretmeni Maanvi’ye aşık olmasını anlatır. Manu, Maanvi’nin trans bir kadın olduğunu keşfedene kadar her şey yolunda görünür.
16. Badhaai Do (2022)- Yönetmen: Harshavardhan Kulkarni
Sumi, beden eğitimi öğretmeni olan eşcinsel bir kadındır. Shardul ise ataerkil bir ailede büyümüş olan eşcinsel bir polistir. Bu ikili, ailelerinin evlilik baskısından kurtulmak ve toplumda heteroseksüel olarak görünmek için anlaşmalı bir evlilik yapar. Film, sevme özgürlüğünün önemini açıkça anlatırken, aynı zamanda insanların LGBTǪ topluluğuna karşı muhafazakar tutumlarını da ortaya koyuyor. Başrollerini Rajkummar Rao ve Bhumi Pednekar’ın paylaştığı film çok beğenilmiş ve oyunculara ödüller kazandırmıştır.