Oscar’a Doğru: Laapataa Ladies Nasıl Bir Film?

Oscar’a Doğru: Laapataa Ladies Nasıl Bir Film?

Herkese merhaba Ne İzledik okuyucuları. Bir ay kadar süredir buraya bir şeyler yazmıyordum açıkçası aklımdakileri yazıya dökmekte zorlandığım bir dönemden geçiyordum. Fakat Laapata Ladies filminin 97. Akademi – Oscar- Ödülleri’nde ‘’En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film’’ dalında Hindistan’ı temsil edeceğini duyunca ilham geldi ve ‘’böylesine anlamlı bir film hakkında yazmamak olmaz’’ diye düşündüm.

Filmi anlatmaya başlamadan önce film hakkında biraz bilgiler vereyim. Laapata Ladies (Kayıp Kadınlar) filminin yönetmenliğini Kiran Rao üstleniyor. Kiran Rao, hepinizin bildiği üzere ünlü oyuncu Aamir Khan ile 2021 yılına kadar evliydi. Ünlü çift boşanmalarına rağmen iş birliklerini sonlandırmadılar bu yüzden Kiran’ın yönettiği filmin yapımcılığını Aamir Khan’ın yapım şirketi üstlendi. Aamir Khan, bir hikaye yazma yarışmasında Biplab Goswami’nin ”Two Brides” isimli öyküsünü keşfetti ve haklarını satın aldı. Bu hikayeye yatırım yapmak istedi ve ortaya Laapataa Ladies filmi ortaya çıktı.

Filmin başrollerini ise Nitanshi Goel, Pratibha Ranta ve Sparsh Shrivastava gibi tamamen no name isimler üstleniyor. Film, ilk olarak 8 Eylül 2023 yılında 48. Uluslararası Toronto Film Festivali’nde gösterildi ve 1 Mart 2024 yılında da vizyona girdi. Eleştirmenler ve seyirci tarafından büyük övgüler alan film, eğer Akademi jürileri tarafından seçilip finale kalırsa 2025 yılında Hindistan’ı Akademi Ödülleri’nde temsil edecek.

Film Ne Anlatıyor?

2001 yılında Hindistan’ın kırsal kesiminde geçen hikayede Deepak isimli çifçi bir gencimiz yeni evlendiği Phool ile köyüne dönmektedir. Çok kalabalık olan yolcu treninde başka bir evli çift daha vardır. Her iki gelin de aynı renk gelinlik giyer ve gelenek olduğu için yüzlerini tamamen kapatan duvak takarlar. Deepak trende uyuyakalır ve gece vakti köyüne ulaşınca uyanır. Tren istasyonunun kalabalıklığından dolayı Deepak yanlış gelinin elini tutar ve evine doğru yol alır.

Kendi karısı Phool ise diğer damat ile trende kalır. Deepak, köyüne gidesiye kadar yanlış gelini yanına aldığını hiç farketmez. Şöyle bakınca kulağa mantıksız gelebilir ama olayın iç yüzünü düşününce hiç de mantıksız değil. Her iki evlilik de aileler tarafında ayarlanmış, çiftler birbirlerini tanımıyor ve gelinler de duvakla yüzlerini kapatınca karanlık bir ortamda bu tarz karışıklık bana pek de mantıksız gelmedi.

Bu arada, diğer istasyonda tek başına kalan Phool, karışıklığı farkeder ve istasyon şefinden yardım ister. Fakat ortada büyük bir sorun vardır. Phool, Deepak ile görücü usulü evlendiği için kocasının köyünün ismini bilmiyordur. Evine de geri dönemez çünkü evine geri dönerse kocasının onu beğenmediğini ve evine geri yolladığını düşünmelerini istemez.

Deepak’ın onu terkettiğine de inanmak istemiyordur ve kocasının gelip onu alacağına dair umutları vardır. Bu yüzden istasyonda kalmaya devam eder ve çaycılık yapan Manju Mai isimli yaşlı bir kadının yanında çalışmaya başlar. Bu macera onu özgüvenli ve bağımsız bir kadına dönüştürür.

Diğer yandan da Pushpa’nın gizemli tavırları filmdeki karakterlerin ve seyircinin merak unsuru haline gelmiştir. Neden ailesine geri dönmeyi reddeder, neden kocasını bulmak için çaba sarfetmez, neden herkesten gizli mücevherlerini satar, neden kendine geri dönüşü olmayan bilet satın alır? Neden sahte isim kullanır? Ve en önemlisi neden yalan söyler? Film bu tarz sorulara cevap ararken aynı zamanda zavallı damat Deepak’ın karısını çaresizce bulma yolculuğunu gösteriyor.

Gelelim film hakkındaki yorumlarıma…

Film, köy hayatını, insanlarını en açık şekilde gösteriyor. Fakat bunu sert bir dille ele almaktan ziyade biraz dram, biraz güldürü ve bolca hiciv ile ele alıyor. Film kültürel kodlara da sahip olduğu için evrensellikten uzak fakat her milletin de izleyip rahatça anlayabileceği basitlikte.

Filmin üç baş karakteri Deepak, Phool ve Pushpa yani Jaya, çok farklı özelliklere sahip. Deepak, ataerkillikten uzak fakat yetiştiği toplumun örf ve adetlerini yerine getiren genç bir erkek. Aile baskısıyla tanımadığı bir kadınla evlenecek kadar gelenekçi, evlendiği kadının fikirlerini önemseyip ona değer evrecek kadar da ataerkillikten uzak naif bir erkek. Phool ve Pushpa (her iki isim de Hintçe’de çiçek anlamına gelir) ise mizaç olarak çok farklı iki kadındır.

Phool, yeni yeni ergenliğe girdiği için dış dünyaya yabancıdır. Daha masum biraz da kederlidir. Gittiği köyün adını bile söyleyemez. O da geleneksel bir ailede büyümüştür. Ailesinin bulduğu erkekle hiç düşünmeden evlenir. Dış dünyayla bağlantısı olmayan Phool için hiç bilmediği bir tren istasyonunda başının çaresine bakmak, hayatta kalmaya çalışmak, etrafı keşfetmek tamamen meydan okumadır. İstasyonda hayatına giren dostlarıyla birlikte gerçek hayatın anlamını çıkarmaya başlar.

Pushpa ise biraz daha büyük ve daha aklı başındadır. Geleneksel ailede büyümüştür fakat Phool gibi baş eğmek yerine direnmeyi seçen taraf olmuştur. Yanlışlıkla gittiği köyde hiç tanımadığı ailenin evinde özgürlüğün tadını çıkarır. Pushpa, doğru yerde olmadığı için hizmet etmek gibi görevleri (!) olmayan bir gelindir. Çünkü o ailenin gelini değildir kimse onu iş yapmaya zorlayamaz. Fakat evin büyük gelini bütün işleri yapar aynı zamanda da çocuğuyla ilgilenir. Geleneksel aile yapısı ona bir kadın olduğunu unutturur.

Filmin dili çok basittir. Seyirciyi yormadan, gereksiz uzun sahneler eklemeden anlatmak istediği konuyu çok basit ve etkili şekilde anlatıyor. Yönetmenin ve senaristin kadın olması, filmdeki kadınlara çok farklı bir bakış açısı sunuyor. Şahsen Akademi Ödülleri’ne aday olacağını pek düşünmemiştim ama Hindistan gibi ataerkil bir toplumda kadın odaklı filmlerin başarı sağlaması beni çok mutlu ediyor. Film hakkında sayfalarca yazabilirim ama sizi de sıkmak istemiyorum 🙂 Umarım Akademi Ödülleri’nde büyük başarı sağlar kazanamasa da sorun değil benim gönlümün kazananı olacak. Bir filmi daha Ne İzledik ailesine kazandırmanın gururuyla yazımı sonlandırıyorum.

Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korunan İçerik!