tds_thumb_td_300x0
Hollywood’daki Senaristlerin Mücadelesi Devam Ediyor!

Şu aralar Hollywood’un gündeminde önemli bir konu var: Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) ve Yetenek Acenteleri Birliği (ATA) arasındaki gerilim. Bu iki kuruluş arasındaki savaş, 43 sene önce imzalanan ve ajansların yazarları temsil edeceğini belirten kuralları içeren Temel Menajerlik Sözleşmesi’yle (AMBA) ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle ortaya çıktı.

İki önemli kuruluş arasındaki savaş ABD basınında geniş yer bulurken, Türk basınında çok gündeme gelmedi. Hal böyle olunca da Ayla, Sınav ve Sarıl filmlerinin yaratıcısı, Türkiye’nin başarılı senaristlerinden Yiğit Güralp, bu konuyu New York’da yaşayan yaratıcı yapımcı ve yazar Emine Dursun ile konuştu.

Medyatava’da yayınlanan röportajda iki meslektaş, öncelikle Amerika’daki senaryo yazarlarının 1988 ve 2007 yılında yaptığı grevlerden bahsederken, Emine Dursun bu grevlerin etkilerinden ve kazanılan haklardan söz etti. Sonrasında ise konu bugünkü hak arayış sürecine geldi. Emine Dursun, iki kuruluş arasındaki gerilimli süreci ‘’Senaristler ajanslar üzerinden iş alıyor, sözleşmeleri ajanslar yapıyor. Yazarlar Birliği 18 Martta yayınladığı raporda, Hollywood’un en büyük iki ajansı, William Morris Endeavor (WME) ve Creative Artists Agency’i (CAA) kastederek “SATILIK AJANSLAR’ başlığı attı. Bu ajanslar başta olmak üzere tüm ajanslar, son dönemde değerini kat be kat arttırdıkları halde, bu kazanımdan yazarlara pay verilmedi. Ajanslar Birliği, (ATA – Association of Talent Agents) anlaşmazlığın sebebi olan büyük kazançlarını Netflix, Amazon, Hulu gibi TV mecrasındaki büyük yükselmenin etkileri ile açıklıyor. Şimdi ajansların hem komisyon ücretleri tartışılacak hem de görev tanımlarının genişleyip yapımcılık da yapıyor olmalarından doğan yeni hak kazanımları tartışılacak. Çünkü Ajanslar artık yapımcılık da yapmaya başladılar iş tanımları iç içe geçti. Özetle Yazarlar Birliği ve Ajanslar Birliğinin sözleşmeleri 6 Nisanda bitti. Geçtiğimiz hafta tekrar masaya oturdular ve ilk söylentiler toplantının uzlaşıdan uzak olduğu yönünde. Bu toplantının sonuçlarını önümüzdeki günlerde kendi aralarında değerlendirdiklerinde yüksek olasılıkla yeni bir eylem söz konusu olabilir.  Yazarlar Birliği (WGA) eğer Ajanslar Birliği (ATA) istenen şartları kabul etmezse, tüm üye senaristlerden ajansları ile sözleşmelerini feshetmelerini istedi.’’ sözleriyle anlatırken, Yazarlar Birliği’nin kararlarının destekleneceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

 

Dursun ve Güralp, Türkiye’de senaristler ve yapımcılar arasında yaşanan tatsızlıkların Amerika’da nasıl çözümlendiğini de konuşurken; son bölümde ise Emine Dursun’un Amerika’daki hayatından, kurduğu MAE Media House şirketinden ve düzenlediği New York Uluslararası Senaryo Ödüllerinden bahsettiler.

Konu ile ilgili olarak 2007 Amerikan Senaristler grevine de ayrıca bir parantez açmak isteriz. O dönemin ünlü dizilerinin genellikle 3.-4. sezonlarına denk gelmiş olan grev nedeniyle dizilerin diğer sezonları 22 bölüm olurken, 2007 sezonu çoğu dizide yalnızca 16 bölümdür. Bu grevin Amerika ekonomisine maaliyeti toplamda 1 Milyar Dolar civarında olmuştu.

Bahsi geçen röportajın tamamına, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.medyatava.com/haber/hollywoodda-senaristlerin-yeni-savasi_166211

Kaynak: Medyatava 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korunan İçerik!