Designated Survivor İncelemesi ve RTÜK

Merhabalar. RTÜK’ün talebi ile bir bölümü Netflix’ten kaldırılan Designated Survivor, herkes tarafından merak edilen bir dizi haline geldi. Peki neden gündeme geldi bu dizi?

Designated Survivor, politik bir drama dizi. İlk 2 sezonu ABC’de yayınlandı. Daha sonra Netflix tarafından 3. sezonu çekildi. IMDB puanı ise 7,9.

2016 yılında başlayan dizi 53 bölümden oluşuyor.

Konusu

Dizi, “Atanmış Varis” söyleminin açıklanması ile başlıyor. “Atanmış Varis”, tüm kabinenin aynı anda aynı yerde bulunma durumunda orada olmayan genelde de bir kabine üyesi olan bakanlar arasında seçiliyor. Yani ülke yönetiminde çok etkili olmayan bir yetkili, tüm kabineye bir şey olması durumunda başkan olarak göreve başlıyor. Bu başkana “Atanmış Varis” deniyor. Türkiye’deki vekalet sistemine benzer bir durum olarak anlayabiliriz.

Başrolde Tom Kirkman karakterine hayat veren aktör Kiefer Sutherland, 24 dizisi ile hala hatırlarımızda. Başarılı bir akademisyen olan Kirkman, Başkan Richmond’un isteği ile Şehircilik Bakanı oluyor. Bakan Kirkman, eşi Alex ile beraber ABD Başkanı’nın konuşmasını dinlerken aniden sinyal kesilir, Gizli Servis terör saldırısından şüphelenir ve Kirkman aniden Beyaz Saray’a götürülür. Patlama sonrası başkan, tüm kabine, tüm kongre ve temsilciler meclisi üyeleri hayatlarını kaybeder. Hayatta kalan tek kişi, önceki gün Başkan tarafından görevden alınması gündeme gelen Bakan Kirkman’dır. Atanmış varis olarak, Kirkman bir anda kendisini başkan olarak bulmuştur.

Daha sonrasında Başkan Kirkman’ın ulusal, uluslararası, kişisel, ailevi hiç hazır olmadığı onlarca sorun ile mücadeleleri ile dizi devam ediyor.

Dizi bir kaos senaryosu ile başlasa da güncel sorunlardan da bahsediyor.

Bir avukat olan First Lady’yi, Californication dizisinden hatırladığımız Natascha McElhone canlandırıyor. House MD dizisindeki rolüyle sevdiğimiz Kal Penn, göçmen bir ailenin başarılı çocuğu olarak başkan tarafından basın sekreterliğine getiriliyor. Bunu güncel göçmen karşıtlığına cevap olarak görebiliriz. Maggie Q, bu olayları derinlemesine araştıran bir FBI ajanını canlandırıyor.

Diziden ve konusundan derinlemesine bahsettik, peki neden RTÜK bir bölümü platformdan kaldırdı? Netflix, “Yerel kanunlarla uyum içinde olmak için” bölümün yayından kaldırıldığını açıkladı. Dizi yayınlandığı zaman da oldukça tepki çekmiş ve eleştirilmişti.

Ne var bu bölümde diyecek olursanız kurgu olarak her ülkenin siyasi isimlerini çokça görüyoruz. Bahsedilen bölümde ise Türkiye Cumhurbaşkanı Fatih Turan,  yaptığı ABD ziyareti sonrası Tom Kirkman ile basın açıklaması yapıyor. Bu arada Kirkman bir bağımsız olarak gösterilmekte. Ne Cumhuriyetçi ne de Demokrat. ABD’nin kurucusu Washington gibi bir bağımsız. Senaryoya göre Cumhurbaşkanı Turan, basın toplantısında ülkesinde olan darbe girişiminin sorumlusu Nuri Şahin’i neden hala kendilerine iade etmediklerini soruyor. Bu arada isimlere dikkat ederseniz, futboldan alındığını anlayabilirsiniz. Fatih Terim – Arda Turan karışımından Cumhurbaşkanı Fatih Turan, Almanya’da senelerdir futbol oynayan Nuri Şahin’in ismi de sözde akademisyen Nuri Şahin’e veriliyor. Dizide Cumhurbaşkanı Fatih Turan, çok otokrat ve sert bir karakter olarak gösteriliyor. Darbe girişiminin lideri sözde akademisyen Nuri Şahin ise demokrat hatta Türkiye’nin demokrasi için tek şansı olarak görülüyor. Başkan, Şahin’i Beyaz Saray’da ağırlayıp onu Türkiye’ye iade etmeyeceğini söylüyor. Sözde demokrat olan Şahin, Türkiye demokrasisi için ABD’de eylemler düzenliyor. Cumhurbaşkanı Turan, güncel bir konu olan İncirlik Üssü’nü kapatmak ile Başkan Kirkman’ı tehdit ediyor.  Daha sonra yine karşımıza farklı sorunlarla Fatih Turan karakteri yine karşımıza çıkıyor.

Geçen sene yayımlanan yönetmelik ile dijital platformlar RTÜK denetimine girmişti.

Netflix Türkiye’den kaldırılan bölüm, dünyanın geri kalan ülkelerinde halen izlenebiliyor.

Yazar: Emre Kaan Özcan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korunan İçerik!