Chhichhore Film İncelemesi: Hayattaki En Önemli Şey Hayatın Kendisidir!
  • Gösterim yılı: 2019
  • Süre: 2 Saat 23 dakika
  • Yönetmen: Nitesh Tiwari
  • Oyuncular: Sushant Singh Rajput, Shraddha Kapoor, Varun Sharma, Tahir Raj Bhasin, Naveen Polishetty, Tushar Pandey, Prateik Babbar, Saharsh Kumar Shukla, Saanand Verma, Mohammed Samad
  • Anlamı: Üstünkörü, derin olmayan (Hindistan’da ciddiyet sahibi olmayan laubali erkekler için kullanılan bir sıfat)
  • Imdb: 8,1/10

Ülkemizde son 2 haftadır yapılan liselere ve üniversitelere geçiş sınavları sonrası yaklaşık 4 milyon öğrenci derin bir nefes aldı. Her ne kadar üzerlerinden büyük bir yük kalkmış gibi görünse de öğrenciler, bu süreçte sınavlarının kötü geçmesi sebebiyle moral bozukluğu yaşayabiliyorlar. Bu durumda akıllara bazı sorular geliyor: “Peki sınav her şey midir?” ya da “Kötü geçen bir sınav dünyanın sonu mudur?”

Chhichhore, işte tam da bu noktada eğlenerek izleyebileceğiniz izlerken düşündüren, düşündürürken eğiten; kurgusu, duygusu, mesajları ve tüm samimiyetiyle klasik bir Hint filmi. Stres ve kaygının ülkemizde olduğu kadar Hindistan’da da (yıl içinde binlerce kişi sınavlar sonrası intihar ediyor) yıkıcı bir gerçeklik olduğunu gözler önüne seren filmde, mühendislik fakültesi sınavının sonucunu bekleyen Arnav’ın yaşadığı psikolojik çöküntü konu ediliyor. Ve Arnav üzerinden gerçek arkadaşlık, başarısızlık ve yeniden başlama temalarına da sıkça değiniliyor. Sizi birbirinden farklı özelliklere sahip bir sürü kaybedenle tanıştıran bu film, başarısız olduğunuz herhangi bir durumda yalnız hissetmemenize de ön ayak oluyor. Filmin büyük bir kısmında Anni, Maya; arkadaşları Sexa, Derek, Mummy, Acit ve Bevda’nın hayatında kısa bir yolculuğa çıkıyor, onların üniversite hayatındaki eğlenceli dünyasına eşlik ediyorsunuz. Yeri geliyor Sexa’nın şakalarıyla gülüp eğleniyor, yeri geliyor Anni’nin çocuksu masumluğuna, Mayanın asaletine hayran kalıyorsunuz. Kısacası filmle birlikte bir sürü kaybedenler kulübü üyesinin maceralarına da ortak oluyorsunuz.

Senaryo boyutuna baktığımızda filmin tahmin edilebilir bir senaryoya sahip olduğunu söylemek pek yanlış olmaz fakat Chhichhore, akademik başarıyla boğuşan gençlerle ve aileleriyle iyi bir sinerji yakalamayı başardığı için senaryo bu hussusta ikinci planda kalıyor. Hatta gerek yurt yaşamı gerekse ele aldığı temalar açısından yer yer Raju Hirani’nin 3 idiots’unu anımsattığını, izleyenlerde 2019 yapımı 3 Idiots esintileri yaşattığını bile söyleyebiliriz.

Sınavları hayatın merkezine alan eğitim sistemindeki yanlışları eleştirmesinin yanı sıra yüzünüzde bırakacağı tatlı gülümseme için bile şans verilmesi gereken bir film Chhichhore. Fakat 143 dakikalık seyir keyfi sonrası özlediğiniz üniversite arkadaşlarınızı arayıp eski günleri yâd etmeyeceğinize dair söz veremem 😊

Üniversite yaşamını enerji dolu nostaljik kesitlerle buluşturan filmin yönetmen koltuğunda ise Dangal filminin yönetmeni Nitesh Tiwari oturuyor. Pek çok yetenekli yan rol oyuncusunu da bünyesinde barındıran filmin oyuncu kadrosunda, yaşadığı psikolojik sorunlar ve nepotizmin beşiği olan Bollywood sektöründe gördüğü psikolojik şiddet nedeniyle kısa süre önce yaşamına son veren Sushant Singh Rajput da yer alıyor. Ünlü oyuncunun ölümünden sonra konusu itibariyla daha da büyük bir ilgi gören film “İntihar psikolojik mi yoksa sosyolojik bir olay mıdır?” sorusunu da akıllara getiriyor.

Halktan gördüğü ilgiyi ödül törenlerinden göremeyerek sektördeki kayırmacılığı bir kez daha gözler önüne sermesiyle de özel bir film Chhichhore. Başrol oyuncusu Sushant Singh Rajput’un sektörde dışlandığı için psikolojik tedavi gördüğü ve sonunda dayanamayarak evinde kendini astığı öğrenildiğinden beri sinema sektörü halktan büyük bir tepki toplamış durumda. Bazı oyuncu, yapımcı ve yönetmenlere karşı yapılan boykot çalışmaları ise bugün tüm hızıyla sürüyor. Kadrosunda yıldız oyuncu çocuklarının bulunduğu sıradan bir filme onlarca ödül vermek yerine toplumsal bir gerçekliği izleyenlerle buluşturan bu filme verilecek tek bir ödül, Sushant’ın trajedik sonunu değiştirir miydi bilinmez tabi ama onun ölümünden sonra sektörde bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı da kesin görünüyor.

Filmin müzik direktörlüğünde Bollywood’un ünlü müzisyeni Pritam yer alırken şarkıların filmle uyumlu söz yazarlığını da Amitabh Bhattacharya üstlenmekte.

Son olarak bu filmle birlikte “Hayattaki en önemli şey, hayatın kendisidir” repliğini hafızalarımıza kazıyan Sushant Singh Rajput… Şunu asla unutma ki seni hep o güzel gülüşünle, yufka yüreğinle ve müthiş yeteneğinle hatırlayacağız, huzur içinde uyu Anni!