Bozkır İncelemesi: ”Her Katil Yaşadığı Yere Benzer”

Bozkır, Kasım 2018’de BluTV tarafından hayata geçirilen başrollerinde Yiğit Özşener ve Ekin Koç‘un yer aldığı, yönetmenliğini ise Bahadır İnce‘nin üstlendiği bir yerli polisiye.

Dizinin konusunu kısaca özetlemek gerekirse, işinde deneyimli bir baş komiser olan Seyfi ile genç, çaylak ama hırslı polis memuru Nuri Pamir‘in, Anadolu’nun bilinmeyen, -ismi verilmeyen- bir şehrinde geçen hikayesini anlatıyor. Bozkırda görev yapan ikili, burada kayıp olan bir çocuğun cesedinin bulunması ile birlikte çocuk cinayetlerini araştırdıkları bir gizemin içine sürükleniyorlar. Burada ise bozkırın ünlü iş adamı Abbas ve kızı Dilara karşılarına çıkıyor. Altan Erkekli ve Nur Fettahoğlu‘nun da kadroda yer aldığı Bozkır dizisinin konusu özetle bu şekilde.

Konu anlamıyla klasik bir polisiye diyebiliriz. Bozkır’ı bu çizgiden çıkaran yanı ise bana göre sunduğu Bozkır atmosferi. Polisiye dizi sayımız zaten bir elin parmaklarını geçmiyordur ama yine de var olan dizilerin de hep İstanbul veya diğer büyük şehirlerde geçen polisiye diziler olması artık aynı aşinalık hissini yaratmaya başlamıştı. Çekimler böyle güzel, oyunculuklar da böyle yalın ve temiz olunca Bozkır’da polisiye izlemek ayrı bi atmosfer yaşattı. Yani dizinin türü, kurgusu, oyunculuklar, çekimler hatta jenerik ve hatta jenerik müziğindeki tınılara kadar her şeyiyle bir ahenk yakalanmış. Başarılı da olunmuş.

Nasıl ki yabancı dizilerde farklı eyaletlerde geçen diziler, farklı atmosferler yaşatıyorsa, Bozkır’ın polisiye tadı da bize böyle farklı bir Anadolu polisiyesi sunmuş. Kısacası, bu diziyi başarılı bulmam ve önermemdeki en büyük etken yerli polisiyeye bir farklılık getirdiğini düşünmem. Bence repertuarınıza eklemeniz gereken türde bir dizi.

Bozkır Ne Anlatıyor?

Konuyu biraz daha açacak olursak; Bozkır, bizi adım adım katile götüren bir dizi. Yani yarım kalmış, cinayetleri açıklamamış, bu neydi şimdi diye biten bir dizi değil. Komiserlerimizin ”Eşcinsel bir katil”i aramaları ile konu gittikçe dallanıp budaklanıyor. Burada bir parantez açalım, eşcinsel bir karakter yüzünden Netflix dizisini iptal eden RTÜK, Bozkır’ı alıştıra alıştıra izlese iyi olur. 🙂

Netflix dizilerinde ”marjinal” bulunan eşcinsel karakter ve hikayeler, Bozkır dizisinde Anadolu’da çok eskiye uzanan ”Köçek” kültüründen de hareketle her zaman var olduğunu ama bazı şeylerin nasıl gizli kaldığını çok güzel anlatmış. Yani bunlar hep Amerika’nın oyunu, Netflix’in işi diyenler bir de Bozkır’ımızı izlesinler. Anlatılanlar gerçek gelmeyecek mi merak ediyorum?

Bütün bir hikaye, Anadolu’nun bilinen ve bilmek istenmeyen yönleri ile ilerlerken bir yandan da Adalet kavramı sorgulanıyor. Başına iş almamak, Büyük balığı da geçip ”Balina” olarak adlandırılan büyük iş adamlarını kızdırmamak, dosyayı biran önce kapatmak ya da ”Biz böyle bir şehir değiliz. Bizde olmaz.” diyebilmek için suçu ortaya çıkarmak değil de halı altına süpürmek isteyenler bir tarafta, diğer tarafta da komiserlerimiz Seyfi ve Nuri Pamir ikilisi. Dizi de bir de ”Ziya” diye birisi var ki ne siz sorun ne ben anlatayım, izleyin görün. 🙂 Birçok kişiyi spin-off’u çıksa izlerim dedirtecek kadar etkilemiş. Bir karakter bu kadar buram buram Bozkır kokabilirdi herhalde. 🙂

Söylemeden geçemeyeceğim; Seyfi ve Nuri Pamir’e, kısacık izlediğimiz 10 bölüm içinde bile yaşattıkları ”Bromance” havası ile ayrıca değinmek istiyorum. Yiğit Özşener ve Ekin Koç tek kelimeyle döktürmüşler. Yiğit Özşener, tertemiz oyunculuğuyla yeteneği aşikar bir isim. Ekin Koç ise genç jenerasyonun en dikkat çeken yeteneklerinden birisi. Kendisini Golden Globe sahibi ve bu sene de Emmy adayı da olan Succesion dizisinde konuk oyuncu olarak bile görebilirsiniz. Bu gidişle adından daha çok söz ettirecektir. 

IMDb’den Ne Haber?

IMDb’sine bakmadan dizi film izlemem diyenler için hemen söyleyelim dizinin güncel IMDb puanı, 8.1

Kimler İzlemeli?

Bana göre izlediğim en iyi internet dizisi, hele ki polisiye türün en iyisi hala Şahsiyet. Ancak Bozkır, Dip ve Masum dizileri de güzel alternatiler olmuşlar. Bozkır benim için Şahsiyet‘in altında ama Masum‘un üstünde bulduğum bir iş oldu. 

Bozkır için ayrıca True Detective, Broadchurch, Av Mevsimi ve biraz da Behzat Ç yakıştırmaları yapılabilir. Bu dizileri ve filmleri izlediyseniz veya ilginiz varsa, Bozkır‘ı da kaçırmayın.